Mooi groen initiatief door WSN bewoners

Zoals de bewoners zelf zeggen, is het een community bij de Opstapwoningen aan de Spoorkamp  in Nijkerk. Daarom zijn ze zelf met het initiatief gekomen om niet alleen ‘groen’ te wonen, maar ook meer zelfvoorzienend te leven door middel van een moestuin.  

Het initiatief is opgestart door Dirma Bilgin-van Duinkerken, bewoonster van nummer 1. Zij en haar man hebben in Turkije altijd zelf groentes verbouwd. Haar gedachte erachter is mede voortgekomen uit de cultuurverschillen binnen de ‘community’. Er is behoefte aan saamhorigheid, sociaal contact en hobbymatige tijdsbesteding onder de mensen. 

Dirma heeft de stoute schoenen aangetrokken eerder dit jaar. Zij heeft de gemeente Nijkerk benaderd om de mogelijkheden van een moestuin te bespreken. Tegelijkertijd heeft zij er met een klein team bewoners van de Spoorkamp werk van gemaakt om geïnteresseerden te betrekken. 

In korte tijd en na overleg met verschillende partijen is de moestuin gerealiseerd. Deels met subsidies vanuit de gemeente, waaronder een regenton, en een mooie sponsoring van het bedrijf Bouw Bulderweg. Zij voeren al het onderhoud van de bestaande tuinen uit. Inmiddels hebben zij de vruchtbare grond geleverd en de tuin geëgaliseerd. De bewoners zelf hebben ook positief bijgedragen. Zij hebben de bestaande planten verhuisd naar andere groene stroken. 

Het verse fruit en de groente in de moestuin is straks beschikbaar voor alle bewoners. De bewoners die zich aangemeld hebben voor een gedeelte van de tuin van 90m² mogen hier alles in verbouwen. Voorwaarde is wel dat het 1-jarige of seizoensgebonden planten zijn. Dit omdat de huizen regelmatig rouleren van bewoners. Alie Vierhouten woonconsulent WSN: “Dikke duim voor onze bewoners. Een mooi voorbeeld hoe je met buurtbewoners iets leuks kunt realiseren. WSN juicht dit soort initiatieven toe!” 

Op de foto van links naar rechts: Dirma, Mevlut, Samantha, eigenaar Bouw Bulderweg, Anne.