Dankzij Fixteam 500 woningen energiezuiniger

Het is gelukt! Het Fixteam van gemeente Nijkerk en WSN heeft in korte tijd 500 huurwoningen energiezuiniger gemaakt. Eind vorig jaar startte het Fixteam met het aanbrengen van tochtstrips, radiatorventilatoren en ledlampen bij 500 huishoudens met een laag energielabel. Dankzij de ingrepen van het klusteam hebben de bewoners van deze huizen nu minder energie nodig. En dus een lagere rekening. WSN-directeur Van Baarsen en Wethouder Windhouwer gingen langs bij familie de Groot om te vragen naar hun ervaring met het Fixteam en hoe de genomen maatregelen bevallen.

Samenwerking gemeente en WSN
Het Fixteam is een project waarbij gemeente Nijkerk en WSN samenwerken in de strijd tegen energiearmoede. Dit project richt zich op straten waar de huizen een slecht energielabel hebben en het gemiddelde inkomen van de bewoners laag is.

Schulden voorkomen
Door de hoge kosten voor energie van het afgelopen jaar hebben deze huishoudens het financieel zwaar. Met de maatregelen die het Fixteam heeft aangebracht, besparen ze nu op hun energieverbruik. En dat scheelt in de vaste lasten. Familie de Groot: “Het was stukken aangenamer qua warmte in huis deze winter. We merkten het verschil dankzij de tochtstrips en de radiatorventilatoren.

Steuntje in de rug
Ook wethouder Mariëlle Broekman van Armoede en Schuldhulpverlening is blij met het Fixteam. “Deze actie is een steuntje in de rug. Om te voorkomen dat mensen in de schulden raken of dat hun schulden steeds verder toenemen. Want zorgen om geld geeft stress en werkt belemmerend. Als gemeente proberen we armoede op allerlei manieren te voorkomen. Onder andere met behulp van het Fixteam.”

Minder energie nodig en minder CO-uitstoot
Ook het klimaat heeft baat bij deze actie. Want wanneer er minder energie nodig is in huis, is de CO₂-uitstoot van een huishouden lager. Wethouder René Windhouwer van Duurzaamheid: “En dat is belangrijk. Want door CO₂ warmt de aarde op en verandert het klimaat. Daardoor wordt de wereld uiteindelijk onleefbaar. Het werk van het Fixteam helpt dus zowel de huidige bewoners van de huizen als de generaties die na ons op deze aarde leven.”

WSN geeft verduurzamen hoge prioriteit
Naast de inzet van het Fixteam gaat WSN bij 300 woningen versneld zonnepanelen plaatsen. Het gaat om woningen met een slecht energielabel. Deze woningen krijgen 4 zonnepanelen op het dak. Genoeg om te voorzien in het eigen elektriciteitsverbruik. Voor die panelen betalen huurders 11 euro extra huur per maand. Maar, ze verdienen meer dan het driedubbele door de zelf opgewekte zonne-energie. Inmiddels hebben de eerste 48 huurwoningen zonnepanelen dus nog 252 woningen te gaan.

Energiezuiniger
Michiel van Baarsen, directeur-bestuurder WSN: “De kosten voor gas en elektra stegen afgelopen jaar flink. Iets wat huurders voelen in hun portemonnee. Sommige huurders zitten letterlijk in de kou. WSN kan niets doen aan de gestegen prijzen, maar we kunnen wel helpen woningen energiezuiniger te maken. We zien het Fixteam en het versneld plaatsen van zonnepanelen als belangrijke maatregel op de korte termijn, naast onze andere duurzaamheidsprojecten die we de komende jaren uitvoeren.”

Op de foto: huurder de heer de Groot, Wethouder René Windhouwer, WSN-directeur Michiel van Baarsen. De huurder is tevreden over de aangebrachte tochtstrips door het Fixteam.