Eenmalige huurverlaging aanvragen

Voordat je begint

 • Aanvragen kan tot en met 30 december 2024.
 • Vul alles zo compleet mogelijk in, alleen dan kunnen we je aanvraag in behandeling nemen.
 • Bepaal zelf vooraf of je voldoet aan de inkomenseisen voor huurverlaging
  Het gaat hierbij om het inkomen van alle volwassen huisgenoten. Het inkomen van kinderen telt mee vanaf dat zij 27 jaar zijn.  

Gerelateerde vragen

Wie krijgt eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Als het volgende allemaal waar is, heb je recht op eenmalige huurverlaging:

 • Je huurt een sociale huurwoning.
 • Je woonde op 1 maart 2023 in de woning.
 • Je kale / netto huur is op dit moment hoger dan € 575,03 per maand. Je kale huur is de huurprijs zónder servicekosten.
 • Het jaarinkomen van je huishouden valt binnen de gestelde inkomensgrenzen. Je inkomen moet minimaal 6 maanden lang laag zijn. Inkomen van kinderen telt pas mee vanaf  27 jaar.

Had je in 2021 een laag inkomen? Dan is je kale huurprijs per 1 juli '23 door ons verlaagd naar € 575,03 per maand.

Krijg je tussen 1/1/2022 en 30/12/2024 te maken met een inkomensdaling, bijvoorbeeld door baanverlies, pensionering of vertrek van een partner of kind? Dan kun zelf een aanvraag huurverlaging indienen

Meer over dit onderwerp

Moet ik zelf iets doen om in aanmerking te komen voor de eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Had je in 2021 een laag inkomen? Dan is je kale huurprijs per 1 juli '23 door ons verlaagd naar € 575,03 per maand.

Krijg je tussen 1/1/2022 en 30/12/ 2024 te maken met een inkomensdaling? Bijvoorbeeld door baanverlies, pensionering of vertrek van een partner of kind? Dan moet je zelf een aanvraag voor huurverlaging indienen. Dit zijn de stappen:

 1. Controleer zelf goed in deze inkomenstabel of je in aanmerking denkt te komen. Je inkomen moet al minimaal 6 maanden laag zijn. Inkomen van kinderen telt pas mee vanaf 27 jaar.
 2. Dien zelf een aanvraag huurverlaging in.
 3. Binnen 3 weken ontvang je van ons een voorstel. Bij toekenning van de huurverlaging, gaat deze binnen 2 maanden na aanvraag in.
Meer over dit onderwerp

Hoeveel lager wordt de huur bij eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan wordt je netto huurprijs (= kale huur) verlaagd naar € 575,03 per maand. De servicekosten blijven gelijk. 

Meer over dit onderwerp

Wanneer gaat de eenmalige huurverlaging in?

Algemeen

 • Huurders die op basis van hun inkomen in 2021 in aanmerking komen, hoeven niets te doen. Zij hebben per 1 juli '23 automatisch een huurverlaging gekregen. 
 • Huurders die in 2022, 2023 of 2024 te maken krijgen met een inkomensdaling, kunnen zelf een aanvraag voor huurverlaging indienen. Binnen 3 weken ontvang je dan een voorstel van ons. Bij toekenning van de huurverlaging, gaat deze binnen 2 maanden na aanvraag in.  

Let op: huurverlaging aanvragen kan tot en met 30 december 2024.

Meer over dit onderwerp

Ik krijg huurverlaging. Gaat mijn huurtoeslag ook omlaag?

Algemeen

Meestal wel. Maar de huurverlaging is altijd groter dan de daling van de huurtoeslag. WSN geeft de gewijzigde huurprijs binnen 3 weken door aan de Belastingdienst. Wij raden je aan de nieuwe huurprijs zelf ook door te geven via www.Toeslagen.nl.

Meer over dit onderwerp

Ik krijg huurverlaging. Moet ik zelf iets veranderen in het betalen van mijn huur?

Algemeen

 • Betaal je de huur via automatische incasso? Dan passen wij het huurbedrag aan naar je nieuwe huur. Je hoeft zelf niks te doen.
 • Maak je maandelijks de huur over of doet iemand anders dit voor je? Dan moet je het maandelijkse bedrag wel zelf aanpassen. Dat kunnen wij niet voor je doen.
Meer over dit onderwerp

Hoe weet ik of ik een sociale huurwoning of een vrije sector woning huur?

Algemeen

Op de website Rijksoverheid.nl kun je aan de hand van je aanvangshuurprijs (je huur bij de start van je huurcontract) zien of je in een sociale huurwoning of vrije sector woning woont.

Meer over dit onderwerp

Weet WSN mijn inkomen?

Algemeen

Nee, dat mag niet. De Belastingdienst vertelt ons niet wat je inkomen is. Zij geeft WSN alleen een indicatie of je recht hebt op huurverlaging of niet. De Belastingdienst heeft daarbij gekeken naar het jaarinkomen in 2021.

Meer over dit onderwerp

Mijn huurprijs is lager dan € 575,03. Kom ik in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Nee, als je netto huur al lager is dan € 575,03 kom je niet in aanmerking voor eenmalige huurverlaging.

Meer over dit onderwerp

Ik woon in een vrije sector woning. Kan ik eenmalige huurverlaging aanvragen?

Algemeen

Nee, de Wet Eenmalige Huurverlaging geldt alleen voor huurders van een zelfstandige sociale huurwoning. De huurprijs bij aanvang van je huurcontract bepaalt of je een vrije sector woning huurt. Op de website van de Rijksoverheid kun je dit zelf opzoeken. 

Meer over dit onderwerp