Opstapwoning voor spoedzoekers

Een Opstapwoning is een zelfstandige, kleine 1-persoons woning met een tijdelijk huurcontract. Sinds 2018 verhuurt WSN 28 Opstapwoningen aan de Ds. Kuypersstraat. Op dit moment bouwen we aan de Van der Krolstraat (tegenover het zwembad) nog eens 49 nieuwe Opstapwoningen. Een aantal van deze woningen zijn voor spoedzoekers. De overige Opstapwoningen zijn voor jongeren, statushouders en kwetsbare mensen met een woon- én zorgvraag.  

NIEUW! Inschrijven als spoedzoeker 
Als je voldoet aan de Voorwaarden voor spoedzoekers en graag een Opstapwoning wilt huren, kun je je inschrijven als spoedzoeker. Zodra er een Opstapwoning vrijkomt, loot je dan automatisch mee om de woning te krijgen. Je inschrijving als spoedzoeker is één jaar geldig en vervalt automatisch. 

Tot aan de oplevering van de nieuwbouw (verwacht december ‘21), zijn er twee mogelijkheden:  

 1. Voor het selecteren van spoedzoekers voor de nieuwbouw aan de Van der Krolstraat, nodigen we via loting max. 20 spoedzoekers uit voor een gesprek met een klantconsulent en woonconsulent van WSN. Een selectiecommissie bepaalt welke 14 kandidaten een woning krijgen.
 2. Komt er aan de Ds. Kuypersstraat een Opstapwoning vrij, dan loten we uit de lijst met ingeschreven spoedzoekers 5 kandidaten. Na gesprekken met deze kandidaten, bepaalt de selectiecommissie wie de woning krijgt.  

Planning toewijzing nieuwbouw Van der Krolstraat

 • Sluiting inschrijving: vrijdag 29 oktober 
 • Informeren kandidaten: vóór vrijdag 5 november
 • Toewijzing woningen: uiterlijk vrijdag 19 november 
 • Verwachte oplevering woningen: december 2021 

Huurcontract voor 2 jaar 
Als spoedzoeker krijg je een huurcontract voor twee jaar. In die tijd moet je zelf een andere woning vinden. Is dit niet gelukt? Dan moet je de woning tóch verlaten. Je hebt dan geen recht op urgentie. Je bent daarom verplicht om ingeschreven te blijven bij Woningnet Eemvallei en de jaarlijkse verlengingskosten te betalen.  

Geen keuze in woningtype 
Er zijn 2 soorten Opstapwoningen: 

 • Tiny houses (Ds. Kuypersstraat en Van der Krolstraat) - klik voor meer informatie 
 • Studiowoningen (Van der Krolstraat) - klik voor meer informatie 

Als spoedzoeker heb je geen invloed op welk type woning we je toewijzen.  

Veel gevraagd over Opstapwoning voor spoedzoekers

Wat is een tijdelijke huurwoning?

Dit is een huurwoning die wij tijdelijk toewijzen aan een zogenaamde spoedzoeker. Een spoedzoeker is iemand die niet in aanmerking komt voor urgentie, maar wel een acuut woonprobleem heeft. De tijdelijke huurovereenkomst is voor maximaal 2 jaar en bedoeld als overbrugging. In deze periode moet je zelf een andere (huur)woning vinden. Lukt dit niet? Dan moet je na afloop van het tijdelijke huurcontract de woning toch verlaten.

Ik ben met spoed op zoek naar een woning en wil graag een Opstapwoning huren. Wat moet ik doen?

Als je voldoet aan de voorwaarden voor spoedzoekers, kun je je inschrijven als spoedzoekers. Zodra een Opstapwoning vrijkomt, wordt deze via loting toegewezen onder de bij ons ingeschreven spoedzoekers. Na één jaar vervalt je inschrijving. Ben je dan nog steeds op zoek naar een Opstapwoning, dan moet je je opnieuw inschrijven.

Wat is een Opstapwoning?

Een Opstapwoning is een zelfstandige kleine woning (39 m2) met een tijdelijke huurovereenkomst bestemd voor 1 of maximaal 2 personen.  De woning kent een lage huurprijs en is direct te betrekken.

Wanneer ben ik een spoedzoeker?

Je bent een spoedzoeker als je dringend woonruimte nodig hebt en dit je helpt om je leven weer op de rit te krijgen. WSN verhuurt onder specifieke voorwaarden woningen voor maximaal 2 jaar aan spoedzoekers. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De tijdelijke huurperiode is bedoeld als overbruggingsperiode. In de tussentijd moet je zelf een andere (huur)woning vinden. Lukt dit niet? Dan moet je na afloop van het tijdelijke huurcontract de woning toch verlaten.

Voor wie zijn de Opstapwoningen bedoeld?

WSN verhuurt 28 Opstapwoningen. Hiervan zijn 14 woningen voor spoedzoekers, 7 woningen voor nieuwe Nederlanders onder de 28 jaar en 7 woningen voor starters onder de 28 jaar.

Ik wil een Opstapwoning huren?

Zodra er een tijdelijke huurwoning vrij komt, zetten wij deze hier online. Daar vind je ook de voorwaarden om in aanmerking te komen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een tijdelijke huurwoning?

Je komt in aanmerking voor een tijdelijke huurwoning als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 1. Je hebt dringend woonruimte nodig om jouw leven weer op de rit te krijgen.
 2. Je bent gemotiveerd én zelf in staat om binnen 2 jaar andere woonruimte te vinden.
 3. Je hebt geen recht op urgentie.
 4. Je woont in de gemeente Nijkerk.
 5. Je verdient maximaal € 38.035,00 per jaar.
 6. Je bent alleen.
 7. Je staat ingeschreven bij Woningnet Eemvallei en blijft daar actief reageren op het woningaanbod.
 8. Je hebt geen recht op beschermd wonen (WMO) of andere vorm van wonen met begeleiding of behandeling.
 9. Je bent in staat om zelfstandig een huishouden te voeren, eventueel met lichte ambulante ondersteuning op basis van de WMO.

Ik huur een tijdelijke huurwoning. Krijg ik een andere huurwoning aangeboden als mijn huurcontract afloopt?

Nee, je moet zelf voor andere woonruimte zorgen. Een tijdelijke huurwoning is een tussen oplossing. Eén van de voorwaarden voor toewijzing is dat je ingeschreven staat bij WoningnetEemvallei en zelf actief reageert als woningzoekende.

Is het niet geluk om een andere (huur)woning te vinden? Dan moet je na afloop van het tijdelijke huurcontract de woning toch verlaten.

Ik wil in mijn tijdelijke huurwoning blijven wonen, kan dat?

Nee, als je een woning tijdelijk huurt moet je op de einddatum van je contract de woning altijd verlaten. Je moet zelf andere woonruimte vinden en hebt geen recht op urgentie.

Waar vind ik het aanbod van tijdelijke huurwoningen?

Zodra een tijdelijke huurwoning vrijkomt, adverteren wij deze hier. Tijdelijke huurwoningen staan niet op WoningnetEemvallei. Om in aanmerking te komen moet u daar wel staan ingeschreven als woningzoekende. 

Zijn de Opstapwoningen energiezuinig?

De Opstapwoningen hebben een energielabel C. Ze zijn voorzien van een Warmte Terugwin-installatie (WTW), 3 infrarood panelen en 9 zonnepanelen. Warm water wordt verzorgd door een elektrische boiler. De woningen zijn geheel gasloos. De energiekosten liggen tussen de € 35,- en € 60,- per maand.