Ongedierte

Heeft u ongedierte in uw woning of woonomgeving? In de meeste gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. U kunt via internet zoeken naar tips of een professionele ongediertebestrijder. Ook verkopen bouwmarkten vaak middelen om ongedierte te bestrijden.

Veel gevraagd over Ongedierte

Hoe voorkom ik mieren?

Algemeen

Mieren komen vaak af op voedingsmiddelen. Let er daarom op dat u etenswaren goed afsluit en uw keuken schoonhoudt. U kunt mieren bestrijden met middelen die te koop zijn bij de drogist, tuincentrum of bouwmarkt.

Mag ik mijn buxus verwijderen, want hij zit vol buxusmot?

Algemeen

De gemeente Nijkerk heeft de buxus verplichting in onze koopcontracten opgenomen. Om deze reden staat de verplichting ook in uw huurcontract. De Gemeente Nijkerk is hierin leidend. In verband met de buxusmot hebben wij gevraagd om een schriftelijke reactie, deze leest u hieronder:

De gemeente Nijkerk heeft er in haar kwaliteitsplan voor de nieuwbouwwijk De Vlinderbuurt voor gekozen om aan de voorzijde van de woningen tegen de straat aan  buxus voor te schrijven. Om zo een snel en groen aanzien te krijgen in de wijk. Inmiddels zijn we zo'n 8 jaar verder en heeft de buxusmot zich over Nederland verspreid. Deze vlinder en dan met name de rupsen van deze vlinder eten de buxus helemaal kaal. Bestrijden vergt veel tijd en energie, gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen heeft grote gevolgen voor de vogels die eten van deze rupsen. Advies is in veel gevallen rooien van de buxus en iets nieuws aanplanten.

De gemeente Nijkerk adviseert om de buxus te vervangen door de Ilex crenata (lijkt veel op de buxus) of door andere struiken die geschikt zijn voor een lage afscheiding. Hierbij valt te denken aan Lavendela angustifolia, Lonicera nitida, Ligustrum vulgare of andere laag te houden soorten.

Hoe voorkom ik slakken in huis?

Algemeen

Probeer te bedenken waar de slakken vandaan komen. Dicht alle gaten en kieren in de woning met kit.
Slakken komen op vocht af. Ventileer ruimtes om ze minder vochtig te maken. Tuincentra en bouwmarkten verkopen bestrijdingsmiddelen.

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort. Als vogels bezig zijn met broeden mogen wij geen verstorende werkzaamheden aan de woning doen. Uitzondering is als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een nest in een rookgasafvoer. Dan kunt u ons bellen (033) 247 74 00.

Komen jullie langs voor de bestrijding van ongedierte?

Algemeen

​Als u last heeft van ongedierte moet u de bestrijding zelf regelen. Wij komen hiervoor niet langs. Ongedierte komt vaak af op etensresten. Houd uw woning schoon en laat geen eten rondslingeren. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken. Bij tuincentrum en bouwmarkt koopt u spullen om ongedierte te bestrijden. Blijft u last houden van ongedierte? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. De kosten zijn voor uzelf.

Voor welk ongedierte in mijn woning mag ik jullie bellen?

Algemeen

Als u last heeft van houtworm of boktor in de woning, kunt u contact met ons opnemen. Bel ons (033) 247 74 00 of stuur een e-mail op info@wsn.nl zodat wij de bestrijding in gang kunnen zetten.  
Bij ander ongedierte is de bestrijding uw eigen verantwoordelijkheid.

Wat kan ik doen aan de kakkerlakken in mijn woning?

Algemeen

Kakkerlakken planten zich snel voort, hierdoor kan er een plaag ontstaan die mogelijk gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Om die reden bent u verplicht dit te bestrijden. Woont u in een flat en ziet u een kakkerlak? Neem contact met ons op.

Wat kan ik doen aan muizen in mijn woning?

Algemeen

Veel mensen hebben last van muizen in hun woning. Muizen kunnen schade veroorzaken aan uw woning en voedselvoorraad. Ook kunnen ze ziektes veroorzaken. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat uw woning weer muisvrij wordt. Het bestrijden van muizen is uw eigen verantwoordelijkheid. Muizen komen vaak af op etensresten. Let erop dat u uw woning schoonhoudt. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken. Om muizen te bestrijden, kunt u muizenvallen of gif aanschaffen. Blijft u last houden van muizen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Algemeen

Neem contact met ons op. Een medewerker komt de situatie bekijken. Als het mogelijk is bestrijden wij het ongedierte.

Wat te doen wij een wespen- of bijennest?

Algemeen

Het is afhankelijk van de plek waar het nest zit of je zelf iets moet regelen of wij je kunnen helpen.

  1. Zit het wespen- of bijennest in de gemeenschappelijke ruimte van je appartementencomplex? Neem contact met ons op.
  2. Zit het nest binnen in je woning of appartement, op het dak, balkon, in de tuin of spouwmuur? Dan moet je zelf iets regelen.
  • Wespen kun je bestrijden met een bestrijdingsmiddel van bijvoorbeeld HG. Ook kun je een ongediertebestrijder inschakelen.
  • Bij een bijennest neem je contact op met een imker. 

Online zijn verschillende ongediertebestrijders en imkers te vinden die in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken werken. 

Wat kan ik doen aan ratten in huis?

Algemeen

Ratten brengen ziektes over en veroorzaken veel schade. Het is dus van belang om ze direct te bestrijden. Dit moet u zelf regelen. Ze komen vaak af op voedingsmiddelen.Sluit die goed af en houd uw keuken schoon.
Ratten planten zich snel voort en kunnen een plaag vormen.
We adviseren u contact op te nemen met een gespecialiseerde ongediertebestrijder of uw gemeente.

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Algemeen

Een zilvervisje is een kruipend, zilverachtig glanzend insect. Zilvervisjes komen vaak voor in vochtige en goed geisoleerde woningen. Ook komen zilvervisjes af op stapels kranten en tijdschriften. ​De bestrijding van zilvervisjes moet u zelf regelen. U kunt ze bestrijden door lokaas te gebruiken. Er zijn verschillende middelen bij tuincentrum en bouwmarkt te koop. Goed ventileren helpt ook in het voorkomen van zilvervisjes.

Wat zijn kakkerlakken?

Algemeen

Kakkerlakken zijn platte, kruipende, bruine insecten met lange voelsprieten. Kakkerlakken verspreiden ziektes en bacteriën. Daarom is het belangrijk dat kakkerlakken zo snel mogelijk worden bestreden. Woont u in een flat dan kunt u ons hiervoor bellen (033) 247 74 00 dan zetten wij de bestrijding in gang.