Rookmelders

Rookmelders redden levens. Ze zijn ook (wettelijk) verplicht in elke woning. Daarom zijn de belangrijke vluchtruimten van al
onze woningen voorzien van rookmelders. Zo word je bij brand, ook ’s nachts, gealarmeerd en kun je de woning zo snel mogelijk verlaten. Haal de rookmelder dus niet weg of plak deze niet af, want dan ben je bij brand misschien niet op tijd buiten.

Veel gevraagd over Rookmelders

Zijn alle woningen van WSN voorzien van een rookmelder?

Algemeen

Vanaf 2003 was een rookmelder al verplicht voor nieuwbouwwoningen. Daarbij zijn alle rookmelders waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, de afgelopen jaren vervangen door nieuwe rookmelders op netstroom. Ook zijn inmiddels alle andere WSN-woningen ouder dan 2003 door de firma Schoonderbeek voorzien van nieuwe rookmelders met een 10-jaars accu.

Hoe maak ik mijn rookmelder schoon?

Algemeen

Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Hierdoor kunnen ze ongewenst alarm geven. Maak daarom je rookmelder(s) minstens 2 keer per jaar goed schoon. Dit doe je door de rookmelder af te stoffen of het stof met de stofzuiger weg te zuigen.

Hoe test ik of mijn rookmelder het nog goed doet?

Algemeen

Het is verstandig om zo nu en dan te testen of je rookmelder het nog goed doet. Druk hiervoor op de testknop van je rookmelder. De testknop is een klein rond knopje op de zijkant of deksel van de rookmelder. Gaat het alarm af? Goed nieuws, want dan doet je rookmelder het goed.

Ik heb een storing aan mijn rookmelder. Wat moet ik doen?

Algemeen

Neem contact op met Schoonderbeek via (033) 245 25 17.

Hoe worden de rookmelders onderhouden?

Algemeen

De rookmelders worden, gelijktijdig met het onderhoud van de installaties in je woning, onderhouden en gecontroleerd. Daarnaast wordt er bijgehouden wat de uiterste levensduur van jouw rookmelder is en vervangt Schoonderbeek ze zodra dit nodig is.

Hoe weten jullie of de rookmelder op de juiste plek hangt?

Algemeen

Het type rookmelder, de plaats in de woning en het aantal rookmelders per woning stemt Schoonderbeek, als dat nodig is, af met de brandweer.