BLADER
DOOR DE
INFORMATIE

Overlast

Ervaart u overlast van uw buren? Dan is het verstandig om de irritatie niet te laten oplopen. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Door zo snel mogelijk met elkaar te praten, voorkomt u dat dingen uit de hand lopen. Het resultaat is dat u beide uiteindelijk prettiger woont in uw straat of wijk. Komt u er samen echt niet uit? Neem dan contact met ons op.

Vragen over Overlast

Categoriëen

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Komt u er niet uit, dan kunt u met de politie bellen. U kunt in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken ook buurtbemiddeling inschakelen. Kijkt u voor meer informatie op de website van buurtbemiddeling.

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u contact opnemen met buurtbemiddeling.
Huurt u een woning in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken? Kijk dan op de website van buurtbemiddeling.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Belt u de politie als u dit vermoeden heeft. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

U kunt altijd een melding doen. Of wij de situatie moeten oplossen is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen is het uw eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak moet door de woningeigenaar zelf opgestart worden.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

Wij kunnen hierin niet bemiddelen. Hiervoor kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Kijk voor informatie op de website van buurtbemiddeling. Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Een anonieme overlastmelding nemen wij niet in behandeling. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis dan ook niet zo maar toe. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Daarom zijn er meerdere schriftelijke overlastmeldingen nodig, die bewezen zijn. Pas dan kunnen wij dit de rechter voorleggen. Zonder onvoldoende bewijs staan wij machteloos.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Binnen 5 werkdagen neemt een medewerkers van WSN contact op met de melder. Vervolgens onderzoeken wij de melding. Hebben we meer informatie nodig? Dan bellen of mailen wij u. Indien nodig kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek met de buren. Daarna nemen wij weer contact op met de melder over de uitkomst van ons onderzoek.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

U mag geen drugs maken in de woning of verkopen vanuit onze woning. Als dit wel het geval is, dan ontbinden wij de huurovereenkomst. Daarvoor moet de rechter wel een uitspraak doen.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Als wij hennepkweek ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder.

Persoonlijk contact?